Welkom op onze vernieuwde site. | i.v.m. de drukte bij de pakketdiensten kan de bezorging 1 tot 2 werkdagen langer duren.

  • Klaas  Jansma,Met geveegde kont
  • Klaas  Jansma,Met geveegde kont
Klaas  Jansma,Met geveegde kont
Met geveegde kont
Schippers en skûtjes in een land vol water
€ 25.00

Uitverkocht/Niet leverbaar


Het skûtsjesilen is een toeristische attractie van de eerste orde. Het is sfeervol, spannend en karakteristiek. Er zijn anno 2001 twee- tot drieduizend mensen actief bij betrokken.

Dat aantal is net iets kleiner dan het aantal schippers dat rond 1910 de Friese vloot vormde en vrolijk investeerde in mooie, ijzeren roefschepen. Ruim twintig scheepsbouwers in Fryslân en westelijk Groningen maakten die slag van hout naar ijzer actief en met succes. Ze hebben ruim duizend skûtsjes gebouwd.

Een skûtsje onderscheidt zich van 'gewone' tjalken vooral door een geringe holte, omdat de kleine Friese wateren naar turf- en terpgraverij ondiep waren. Om met een klein laadvermogen toch een knap inkomen te verwerven, moesten de schippers snel varen. Het gestroomlijnde boeisel en de mooie belijning hielpen daarbij. Want sinds oude tijden weten zeilers dat tegenwind een schip meer remt dan water.

Klaas Jansma is verliefd op oude schepen. Als verslaggever volgt hij al bijna dertig jaar schippers en organisatoren. Aan dit boek is, vanuit die liefde, enkele jaren intensieve studie vooraf gegaan. Dat leverde boeiende ontdekkingen op, en een bevestiging van het al bestaande respect voor de Friese schipperij.

Gebonden,

Extra informatie:
Gebonden: harde kaft
224 pagina's
Met illustraties
November 2008
1178 gram
304 x 219 x 18 mm
Penn Communicatie

Uitverkocht/Niet leverbaar